Over ons

Koor


De Utrechtse Studenten Cantorij is hét Universiteitskamerkoor van Utrecht. Het is een hecht kamerkoor waar enthousiasme en passie gecombineerd worden met ambitie en kwaliteit. Het koor werd in 1964 opgericht door Jaap Hillen. De koortraditie van de Universiteit Utrecht kan zelfs teruggevoerd worden tot 1636, toen deze alom bekende Europese universiteit werd gesticht en er een curriculum koorzang werd ingevoerd.

Inmiddels brengt de Utrechtse Studenten Cantorij al meer dan 50 jaar gevarieerde programma’s ten gehore. Naast de concerten waarmee elk project wordt afgerond, treedt de Cantorij regelmatig op tijdens feestelijke gelegenheden van de Universiteit Utrecht, festivals zoals Festival Nieuwe Muziek in Utrecht, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht en de Koorbiënnale. Ook maakte het koor internationale tournees naar Zweden, Duitsland, Oostenrijk, Engeland, Spanje, België, Slovenië, Brazilië, Frankrijk, Catalonië en Litouwen.

Al deze ervaringen hebben van de Utrechtse Studenten Cantorij een hecht koor gemaakt dat door deskundigheid en enthousiasme elke uitvoering tot iets prachtigs weet te maken.

Repertoire

Het repertoire van de Utrechtse Studenten Cantorij is kleurrijk en divers, en omvat muziek in verschillende stijlen uit bijna alle periodes, van Renaissance, Barok en Romantiek tot aan de 21e eeuw. Regelmatig worden er voor de Utrechtse Studenten Cantorij nieuwe composities geschreven. Het repertoire is grotendeels a capella, maar er wordt ook samengewerkt met professionele musici en ensembles. Elk jaar voert de Utrechtse Studenten Cantorij drie nieuwe programma's uit, steeds met verschillende thema's en uitdagingen.

Zo werkte de Utrechtse Studenten Cantorij in het voorjaar van 2016 samen met saxofonist Ties Mellema in het spannende programma Voor de Wind, waarmee zij ook in de Herz van TivoliVredenburg stonden. Een jaar later voerde het koor in april het monumentale Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms uit in samenwerking met pianisten Jan-Paul Grijpink en Ernst Munneke, en de solisten Charlotte Houberg (sopraan) en Berend Eijkhout (bariton). Met het gevarieerde programma "A Capella in your Face" toerde de Utrechtse Studenten Cantorij in de zomer van 2017 door Catalonië, waar de zangers onder andere muziek van Rudolph Escher, Veljo Tormis, Felix Mendelssohn en Jan Pieterszoon Sweelinck ten gehore brachten.

Jonge en aankomende professionals

Onderdeel van het beleid van de Utrechtse Studenten Cantorij is om jonge en aankomende professionals kansen te geven in de muziek en concertpraktijk. Het koor bestaat niet alleen uit de betere amateurzangers; ook een groeiend aantal conservatoriumstudenten is lid. Daarnaast zijn er regelmatig jonge en aankomende professionals speciaal actief bij de Utrechtse Studenten Cantorij.

Zo is Alba Roorda Martinez, naast koorlid, ook vaste repetitor van het koor. Zij ondersteunt Fokko Oldenhuis door het leiden van een aantal groepsrepetities en het dirigeren van verschillende optredens van de USCantorij. Alba heeft de Opleiding Docent Muziek aan het Conservatorium van Amsterdam afgerond, en zingt in diverse koren. Toen ze nu bijna vier jaar geleden bij de USCantorij kwam zingen, werd ze enorm geïnspireerd door Fokko en de zangers. Koorzang was altijd al haar grootste passie, dus het was een feest om in zo'n goed koor te zingen, zegt ze. Nu ze er als repetitor al een tournee en diverse programma's op heeft zitten, heeft ze niet alleen als zanger, maar ook als dirigent enorm veel geleerd. "Fokko is een ontzettend goede dirigent, dus ik kijk graag bij hem af. Dat ik de kans krijg om dit fantastische koor te dirigeren is een waar voorrecht!"

De Cantorij werkt tevens nauw samen met de afdeling Compositie van het Conservatorium in Utrecht. Regelmatig stelt het studenten in de gelegenheid nieuwe werken te componeren. Deze opdrachtcomposities worden door het koor uitgevoerd op concertavonden van de compositieafdeling en tijdens de reguliere concerten van de USCantorij.

Dirigent


Fokko Oldenhuis studeerde aan de conservatoria van Groningen en Amsterdam en sloot in 1997 zijn studie af met het einddiploma koordirectie (UM) met onderscheiding. Zijn docenten waren onder andere Bruno de Greeve en Daniel Reuss. Fokko is docent en cursusleider aan het Utrechts Conservatorium bij de Applicatieopleiding Koordirectie en de Kurt Thomas Cursus.

Sinds juni 2009 is Fokko dirigent van de Utrechtse Studenten Cantorij. Hij voert met dit jonge koor een uitgebreid en gevarieerd repertoire uit. IJzeren repertoire staat regelmatig op het programma, zoals de Johannes Passion van Bach, Hohe Messe van Bach, Requia van Duruflé, Howells en Brahms en vele a capella werken van o.a. Brahms en Mendelssohn. Met grote regelmaat zingt het koor ook nieuwe Nederlandse muziek: Heppener, Ton de Leeuw, Escher, Micháns, Porcelijn en uitdagende koorliteratuur zoals de Cinq Réchants van Messiaen, de Mis van Martin en werken van Poulenc. Ook voerde Fokko met de USCantorij inmiddels vele premières uit, van onder andere Bart van Dongen, Robert Nasveld, Toek Numan, Gerard Beljon en vele jonge Nederlandse componisten. In augustus 2014 maakte Fokko met de Cantorij een tournee door Frankrijk met een Frans programma. In de zomer van 2017 volgde een tournee naar Catalonië, waarin naast een gevarieerd a capella-programma uiteraard ook Catalaanse muziek werd uitgevoerd. In 2019 ging hij met de USCantorij op tournee naar Litouwen.

Naast de Utrechtse Studenten Cantorij is Fokko dirigent van het Hollands Vocaal Ensemble Amsterdam, het Brabants Kamerkoor, het Attacca Ensemble, het Slotkoor, Kamerkoor D’Allure, Kamerkoor Next en Neon, het koor voor nieuwste muziek. Hij voert met deze koren een uitgebreid repertoire oude en nieuwe muziek uit, waaronder vele premières.

In 2010 was Fokko Oldenhuis dirigent van het Nederlands Studenten Kamerkoor. Verder was hij artistiek adviseur en dirigent van het Leids Amateurkunst Festival en van het Koren Festival Eindhoven 2011. Momenteel is hij adviseur van de Stichting Culturele Evenementen in de Nicolaïkerk en lid van de artistieke commissie van het Nederlands Studenten Kamerkoor. In 2011 schreef hij het boekje Doen en Laten – Repetitietechniek.

Zie voor meer informatie www.fokkooldenhuis.nl.

Bestuur


Het huidige bestuur bestaat uit:

Hadewich Huybrechts

voorzitter

voorzitter@uscantorij.nl

Ellen van den Berg

secretaris

secretaris@uscantorij.nl

David van Haaster

penningmeester

penningmeester@uscantorij.nl

Mees Buizer

acquisiteur

acquisiteur@uscantorij.nl

Karen Stok

PR-commissaris

pr@uscantorij.nl

Partners