Over ons

Koor


De Utrechtse Studenten Cantorij is hét studentenkamerkoor van Utrecht. Het koor bestaat uit getalenteerde zangers waarvan de grote meerderheid studeert aan de Hogeschool of Universiteit Utrecht, en enkele zangers studeren aan een andere instelling. Het is een hecht koor waar enthousiasme en passie gecombineerd worden met ambitie en kwaliteit. De USCantorij brengt al meer dan 55 jaar gevarieerde programma’s ten gehore sinds haar oprichting in 1964. Het koor heet de Cantorij, omdat het officieel verbonden is aan een instituut, namelijk de Universiteit Utrecht. Naast de concerten waarmee elk programma wordt afgerond, treedt de USCantorij regelmatig op tijdens andere gelegenheden, zoals feestelijke bijeenkomsten van de Universiteit Utrecht, concertseries van het Orgelpark en de Pieterskerk, festivals als het Festival Nieuwe Muziek, het Internationaal Kamermuziek Festival, de Koorbiënnale, SNAAR Festival, Leading Voices, en meer. Ook werd de Utrechtse Studenten Cantorij uitgenodigd voor samenwerkingen door gerenommeerde ensembles als Capella Amsterdam en het Nederlands Filharmonisch Orkest. Het koor maakte internationale tournees naar onder andere onder andere Brazilië, Catalonië, Engeland, Slovenië, Zweden en Litouwen. Al deze ervaringen hebben van de Utrechtse Studenten Cantorij een hecht koor gemaakt dat door deskundigheid en enthousiasme elke uitvoering tot iets prachtigs weet te maken.

Repertoire

Het repertoire van de USCantorij is kleurrijk en divers, en omvat muziek in verschillende stijlen uit bijna alle periodes; van Renaissance, Barok en Romantiek tot aan de 21e eeuw. Elk jaar voert de Utrechtse Studenten Cantorij drie nieuwe programma's uit, steeds met verschillende thema's en uitdagingen. Het repertoire is grotendeels a capella, maar er wordt ook samengewerkt met professionele musici en ensembles. Zo werd er samengewerkt met The Northern Consort in uitvoeringen van de Hohe Messe en de Johannes Passion van Bach, met saxofonist Ties Mellema, pianisten Jan-Paul Grijpink en Ernst Munneke, gitarist Stefan Gerritsen en celliste Doris Hochscheid. 

 

Nieuwe muziek en opdrachtcomposities

Regelmatig worden er voor de USCantorij nieuwe composities geschreven. Zo werkt de USCantorij samen met de afdelingen Compositie van het Conservatorium in Utrecht en de afdeling Muziek en Technologie. Vele jonge componisten schreven nieuw werk voor het koor, zoals onder anderen Dianne Verdonk, Stan Verbekt, Bianca Bongers, Thomas van Dun, Sem Hak en Frieda Gustavs. Ook gerenommeerde componisten schreven op verzoek en speciaal voor de Utrechtse Studenten Cantorij nieuwe werken, zoals Douwe Eisenga, Toek Numan, Ad Wammes, Willem van Merwijk, Daan Manneke, Wim Dirriwachter, Bart van Dongen, Robert Nasveld, William Knight en Gerard Beljon. Daarnaast stonden recent gecomponeerde composities van Bec Plexus en Mathilde Wantenaar op het programma. In juni 2022 voerde het koor een nog onbekend werk uit van Robert Heppener, dat door dirigent Fokko Oldenhuis ontdekt werd in de nalatenschap van Bruno de Greeve.

 

 

Jonge en aankomende professionals

Onderdeel van het beleid van de Utrechtse Studenten Cantorij is om jonge en aankomende professionals kansen te geven in de muziek en concertpraktijk. Het koor bestaat niet alleen uit de betere amateurzangers; ook een groeiend aantal conservatoriumstudenten is lid van het koor. Daarnaast zijn er regelmatig jonge en aankomende professionals speciaal actief bij de Utrechtse Studenten Cantorij.

Zo is Koen Leenaers, naast koorlid, ook vaste repetitor van het koor. Hij studeert koordirectie aan het conservatorium van Amsterdam, en ondersteunt bij ons dirigent Fokko Oldenhuis, bijvoorbeeld door het leiden van een aantal groepsrepetities. Koen ziet het als een mooie uitdaging de USCantorij op deze manier bij te staan: “Het hoge niveau en de grote ambitie van het koor nodigen uit tot opperste inzet en concentratie, maar vanwege het sociale karakter van het koor blijft de sfeer altijd gemoedelijk. Ook is Fokko een uitstekende begeleider. Dankzij diens vakkundigheid en enthousiasme fungeert het repetitorschap bij de USCantorij als een heel fijne leerschool in het vak van de dirigent, en omdat Fokko zijn hand niet omdraait voor tips en adviezen, of zelfs een lesje slagtechniek tussendoor, blijft het repetitorschap een onverminderd uitdagende aanstelling," aldus Koen. Naast zijn repetitorschap bij de USCantorij dirigeert hij enkele koren in en rond Amsterdam.

Voor Koen waren onder anderen Alba Roorda Martinez, Hester Westra, Dennis Broeders en Lodewijk van der Ree repetitoren bij de USCantorij, inmiddels allen met een eigen professionele carrière in de muziek.

Dirigent


Sinds juni 2009 is Fokko Oldenhuis dirigent van de Utrechtse Studenten Cantorij. Fokko studeerde aan de conservatoria van Groningen en Amsterdam en sloot in 1997 zijn studie af met het einddiploma koordirectie (UM) met onderscheiding. Zijn docenten waren onder andere Bruno de Greeve en Daniel Reuss. 

Naast de Utrechtse Studenten Cantorij is Fokko dirigent van Kamerkoor NEXT, het Slotkoor en Koor Neon. Hij gaf concerten en optredens op landelijke radio en televisie en maakte tournees in heel Europa en in Brazilië. Tevens is hij docent en cursusleider aan het Utrechts Conservatorium bij de Applicatieopleiding Koordirectie en de internationale Kurt Thomas Cursus. Fokko is adviseur van de Stichting Culturele Evenementen in de Nicolaïkerk en lid van de artistieke commissie van het Nederlands Studenten Kamerkoor. In 2011 schreef hij het boekje Doen en Laten – Repetitietechniek.

Zie voor meer informatie www.fokkooldenhuis.nl.

Bestuur


Het huidige bestuur bestaat uit:

Feline van Leeuwen

Lukas Mulder

Florian Venderbosch

Sterre van der Hulst

Inge Meiberg

Voorzitter

Secretaris

Penningmeester

Acquisiteur

PR-commissaris

 

voorzitter@uscantorij.nl

secretaris@uscantorij.nl

penningmeester@uscantorij.nl

acquisiteur@uscantorij.nl

pr@uscantorij.nl

 

 

Partners