Welkom bij de Utrechtse Studenten Cantorij


Concerten 'Standing Naked'

Op 15 en 17 december voeren we een nieuw, spannend programma uit: 'Standing Naked'. Vijf jonge Nederlandse componisten hebben speciaal voor de USCantorij gloednieuwe composities geschreven. Daarnaast zingen we werken van de gerenommeerde Nederlandse componisten Diepenbrock, Sweelinck, Andriessen en Straesser. Kom luisteren naar dit programma vol kwetsbaarheid en durf!

Klik hieronder voor meer informatie over het programma,
of bestel meteen kaarten voor Utrecht of kaarten voor Amsterdam!

Over ons

De Utrechtse Studenten Cantorij is hét studentenkamerkoor van Utrecht. Onder leiding van Fokko Oldenhuis zetten zo'n dertig jonge zangers op hoog niveau drie keer per jaar een project neer. Het repertoire van de USCantorij is kleurrijk en divers en omvat muziek in verschillende stijlen uit bijna alle periodes. De USCantorij voert regelmatig nieuwe composities uit en zingt veel moderne klassieke muziek. Het koor vormt daarbij een hechte en gezellige groep!

Regelmatig op de hoogte blijven? Kijk dan eens op onze sociale media kanalen onderaan deze pagina, of meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Vorige projecten

Opera 'Doctor Atomic'

In juli 2023 speelde de USCantorij in de opera Doctor Atomic, een project ter ere van het 200-jarig bestaan van het Utrechtsch Studenten Concert. Dit voerden we op in de Werkspoorkathedraal in Utrecht o.l.v. Bas Pollard. Naast een groot aantal professionele solisten en het prachtige orkestspel van het USConcert, vormde de Cantorij het gehele ensemble van de opera. De opera was een groot succes, en kreeg prachtige recensies!

De opera speelt zich af aan het begin van een opwindend en angstaanjagend tijdperk. Lukt het de Verenigde Staten in 1945 om éérder dan Duitsland een atoombom te ontwikkelen? Dit project, dat de geschiedenis in is gegaan als het Manhattan Project, wordt in de opera beschreven vanuit de sleutelfiguren van de geschiedenis. Zo neemt men een kijkje in de onstuimige emoties en belevenissen van de briljante natuurkundige Robert Oppenheimer, die het meesterbrein was achter de operatie. John Adams’ meeslepende muziek zorgt ervoor dat de luisteraar helemaal opgaat in deze gebeurtenissen die de wereld zoals we die nu kennen hebben gevormd.

De concerten vonden plaats op 13, 15, 17, 19, 21, 23 en 25 juli 2023. Kom alles te weten over de opera op www.doctoratomic.nl en bestel de opname!

 

What is our life?

Programma februari 2023

What is our life?, een programma dat misschien wel zijn eigen titel kan beantwoorden. In What is our life? werd een spannende verbinding aangegaan tussen het heden en het verleden. Oude Engelse madrigalen werden naast moderne werken van o.a. Lang, Knight en Dirriwachter geplaatst, maar één ding hebben ze gemeen: ze bevatten passievolle thema’s, zoals liefde en vergankelijkheid, die nooit zullen vergaan.

Zo gebruikte de hedendaagse componist Wim Dirriwachter dezelfde poëtische teksten die de Engelse componisten Gibbons, Byrd en Weelkes eeuwen geleden gebruikten. David Lang’s Again heeft zowel een meditatief als warm karakter, en met motetten van Hubert Parry wordt de eeuwigheid van de mens gevierd. De heldere klanken en poëtische teksten vol van extase en devotie, inspiratie en bezinning zorgden samen met intermezzo's van Vincent Martig op klarinet voor een prachtig concert.

What is our life? is uitgevoerd op 26 februari 2023 in de Geertekerk (Utrecht).
Met dank aan het U-fonds.

Klik hier voor de opnames!

Poster door Sem Hak

Paradijsvogels

Programma december 2022

Een programma met een bonte verzameling van koorwerken over natuurschoon en ontzagwekkende wezens. Pracht en praal uit het dierenrijk roepen verwondering op, maar sommige kanten doen ons ook huiveren. Het wonderlijkste wezen is misschien wel de mens. Zijn wij net zo mooi als paradijsvogels, of hebben we ook een schaduwzijde?

De ‘Six Chansons’ van Hindemith op teksten van Rilke beschrijven zoete en interessante herinneringen aan de overvloedigheid van het dierenrijk. Daarnaast contrasteren paradijsvogels de enge monsters in de ‘Trois Chansons’ van Ravel. De surrealistische ‘Sept Chansons’ van Poulenc beschrijven ook het dieren- en monsterrijk. Dat de pracht en praal ook een keerzijde bevat wordt duidelijk in de Cantate de la Paix van Milhaud, en Barbaarse dans van Imre Ploeg. Het programma wordt aangevuld met werk van Sweelinck, Nederlands werk van Daan Manneke, ‘Nu is van Kalifornies goud de tijd’ en zelfs een stuk van onze eigen tenor Koen Leenaers. Een prachtig en meeslepend concert met een rauw randje!

Paradijsvogels is uitgevoerd op 9 en 10 december 2022 in respectievelijk de Zuiderkerk (Amsterdam) en de Nicolaïkerk (Utrecht).

Ga voor meer projecten naar deze pagina.