Welkom bij de Utrechtse Studenten Cantorij
Componisten gezocht!
Ben jij een jonge componist die graag voor koor componeert? Ben je er klaar mee om je koorwerken alleen te kunnen beluisteren in een computerprogramma? Lees dan verder! Dit najaar voeren we circa vier opdrachtcomposities uit, waarbij we specifiek jonge of beginnende componisten de kans willen geven om zich te ontplooien op het gebied van koorcompositie. Klik hieronder voor meer informatie.
Over ons
De Utrechtse Studenten Cantorij is hét studentenkamerkoor van Utrecht. Onder leiding van Fokko Oldenhuis zetten zo'n dertig jonge zangers op hoog niveau drie keer per jaar een project neer. Het repertoire van de USCantorij is kleurrijk en divers en omvat muziek in verschillende stijlen uit bijna alle periodes. De USCantorij voert regelmatig nieuwe composities uit en zingt veel moderne klassieke muziek. Het koor vormt daarnaast een hechte en gezellige groep!
Regelmatig op de hoogte blijven? Kijk dan eens op onze sociale media kanalen onderaan deze pagina, of meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.

Vorige projecten
What is our life?
Programma februari 2023
What is our life?, een programma dat misschien wel zijn eigen titel kan beantwoorden. In What is our life? werd een spannende verbinding aangegaan tussen het heden en het verleden. Oude Engelse madrigalen werden naast moderne werken van o.a. Lang, Knight en Dirriwachter geplaatst, maar één ding hebben ze gemeen: ze bevatten passievolle thema’s, zoals liefde en vergankelijkheid, die nooit zullen vergaan.
Zo gebruikte de hedendaagse componist Wim Dirriwachter dezelfde poëtische teksten die de Engelse componisten Gibbons, Byrd en Weelkes eeuwen geleden gebruikten. David Lang’s Again heeft zowel een meditatief als warm karakter, en met motetten van Hubert Parry wordt de eeuwigheid van de mens gevierd. De heldere klanken en poëtische teksten vol van extase en devotie, inspiratie en bezinning zorgden samen met intermezzo's van Vincent Martig op klarinet voor een prachtig concert.
What is our life? is uitgevoerd op 26 februari 2023 in de Geertekerk (Utrecht).
Met dank aan het U-fonds.

Paradijsvogels
Programma december 2022
Een programma met een bonte verzameling van koorwerken over natuurschoon en ontzagwekkende wezens. Pracht en praal uit het dierenrijk roepen verwondering op, maar sommige kanten doen ons ook huiveren. Het wonderlijkste wezen is misschien wel de mens. Zijn wij net zo mooi als paradijsvogels, of hebben we ook een schaduwzijde?
De ‘Six Chansons’ van Hindemith op teksten van Rilke beschrijven zoete en interessante herinneringen aan de overvloedigheid van het dierenrijk. Daarnaast contrasteren paradijsvogels de enge monsters in de ‘Trois Chansons’ van Ravel. De surrealistische ‘Sept Chansons’ van Poulenc beschrijven ook het dieren- en monsterrijk. Dat de pracht en praal ook een keerzijde bevat wordt duidelijk in de Cantate de la Paix van Milhaud, en Barbaarse dans van Imre Ploeg. Het programma wordt aangevuld met werk van Sweelinck, Nederlands werk van Daan Manneke, ‘Nu is van Kalifornies goud de tijd’ en zelfs een stuk van onze eigen tenor Koen Leenaers. Een prachtig en meeslepend concert met een rauw randje!
Paradijsvogels is uitgevoerd op 9 en 10 december 2022 in respectievelijk de Zuiderkerk (Amsterdam) en de Nicolaïkerk (Utrecht).

Leading Voices 2022
Van 27 t/m 31 juli 2022 vond in Utrecht een nieuw festival plaats: Leading Voices European Days for vocal and choral leaders. Tijdens Leading Voices smolten we samen met het Nederlands Studenten Kamerkoor en hadden we de eer om in het uitverkochte openingsconcert in de grote zaal van Tivoli Vredenburg op te treden, op 27 juli. Daarnaast gaven we op 29 juli een eigen concert in de Pieterskerk en hielpen we gedurende de hele week bij de LAB's die aan professionals in de muziek uit heel Europa werden gegeven. We genieten na van een heerlijke week vol muziek en nieuwe inspiratie!
(Foto: Anna van Kooij)

Mirage
Programma juni 2022
Dit programma zongen we een bijzondere combinatie van Iraanse en Nederlandse koormuziek. De culturen lijken op het eerste gezicht ver uit elkaar te liggen, maar alle stukken die we zongen waren op een manier beïnvloed door de andere cultuur. Zo ontstond er uit de combinatie een nieuwe werkelijkheid: een luchtspiegeling (Mirage). Deze luchtspiegeling bezongen we in werken van grote Nederlandse componisten uit de twintigste eeuw, en nieuwe werken van Iraanse componisten. Een indrukwekkend, cultureel divers programma vol muzikale verrassingen!
Voor dit programma schreef Gerard Beljon speciaal voor ons het stuk ‘Te deum/Min al acmaaq’; een indrukwekkende compositie over de botsingen en ontmoetingen tussen oost en west. In het stuk ‘Goftam qam-e to daaram’ van de Iraanse componist Reza Nakisa, bezongen we een dialoog tussen twee geliefden. Een verassing in het programma was ‘Etude voor koor’ van Robert Heppener; dit stuk is onlangs door onze dirigent ontdekt, werd nog nooit eerder uitgevoerd en was dus tevens een wereldpremière!
De stukken van Beljon en Heppener zijn uitgezonden op NPO Radio 4! Klik hier om de uitzending terug te luisteren (fragment 16:14 tot 41:00). U hoort een interview met Gerard Beljon en onze dirigent Fokko Oldenhuis, gevolgd door de opnames van de stukken. Een fijne terugblik op deze bijzondere concerten!
Mirage is uitgevoerd op 10, 11 en 12 juni 2022, in respectievelijk de Pieterskerk (Utrecht), Waalse Kerk (Amsterdam) en de Nicolaïkerk (Utrecht).
Klik hier voor de opnames!
