Welkom bij de Utrechtse Studenten Cantorij


Op 9 en 10 december 2022 geven wij concerten van ons nieuwe programma 'Paradijsvogels' in Amsterdam en Utrecht! Een bonte verzameling koorwerken over natuurschoon en ontzagwekkende wezens, van o.a. Hindemith, Poulenc, Ravel en Milhaud. Klik op een concert hieronder voor meer informatie!

Aankomende concerten

De USCantorij is hét studentenkamerkoor van Utrecht. Onder leiding van Fokko Oldenhuis zetten zo'n dertig jonge zangers op hoog niveau drie keer per jaar een project neer. Ons repertoire is kleurrijk en divers en omvat muziek in verschillende stijlen uit bijna alle periodes, waarbij we ook regelmatig nieuwe composities uitvoeren. Het koor vormt daarnaast en hechte en gezellige groep!

Regelmatig op de hoogte blijven? Kijk dan eens op onze sociale media kanalen onderaan deze pagina, of meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.

Vorige projecten

Leading Voices 2022

Van 27 t/m 31 juli 2022 vond in Utrecht een nieuw festival plaats: Leading Voices European Days for vocal and choral leaders. Tijdens Leading Voices smolten we samen met het Nederlands Studenten Kamerkoor en hadden we de eer om in het uitverkochte openingsconcert in de grote zaal van Tivoli Vredenburg op te treden, op 27 juli. Daarnaast gaven we op 29 juli een eigen concert in de Pieterskerk en hielpen we gedurende de hele week bij de LAB's die aan professionals in de muziek uit heel Europa werden gegeven. We genieten na van een heerlijke week vol muziek en nieuwe inspiratie!
(Foto: Anna van Kooij)

Mirage

Programma juni 2022

Dit programma zongen we een bijzondere combinatie van Iraanse en Nederlandse koormuziek. De culturen lijken op het eerste gezicht ver uit elkaar te liggen, maar alle stukken die we zongen waren op een manier beïnvloed door de andere cultuur. Zo ontstond er uit de combinatie een nieuwe werkelijkheid: een luchtspiegeling (Mirage). Deze luchtspiegeling bezongen we in werken van grote Nederlandse componisten uit de twintigste eeuw, en nieuwe werken van Iraanse componisten. Een indrukwekkend, cultureel divers programma vol muzikale verrassingen!

Voor dit programma schreef Gerard Beljon speciaal voor ons het stuk ‘Te deum/Min al acmaaq’; een indrukwekkende compositie over de botsingen en ontmoetingen tussen oost en west. In het stuk  ‘Goftam qam-e to daaram’ van de Iraanse componist Reza Nakisa, bezongen we een dialoog tussen twee geliefden. Een verassing in het programma was ‘Etude voor koor’ van Robert Heppener; dit stuk is onlangs door onze dirigent ontdekt, werd nog nooit eerder uitgevoerd en was dus tevens een wereldpremière!

De stukken van Beljon en Heppener zijn uitgezonden op NPO Radio 4! Klik hier om de uitzending terug te luisteren (fragment 16:14 tot 41:00). U hoort een interview met Gerard Beljon en onze dirigent Fokko Oldenhuis, gevolgd door de opnames van de stukken. Een fijne terugblik op deze bijzondere concerten!

Mirage is uitgevoerd op 10, 11 en 12 juni 2022, in respectievelijk de Pieterskerk (Utrecht), Waalse Kerk (Amsterdam) en de Nicolaïkerk (Utrecht).

Klik hier voor de opnames!

 

SNAAR Festival

Op 28 mei 2022 hadden wij de eer om twee optredens te verzorgen tijdens de eerste editie van het SNAAR festival in Tivoli Vredenburg; een nieuw festival waarbij muziek en wetenschap samenkomen. Tijdens het SNAAR festival hebben we de 'Musica Universalis' bezongen. De Griekse wiskundige Pythagoras bestudeerde de planeten en ontdekte dat alles in de natuur geordend is volgens dezelfde verhoudingen als de muziek. We bezongen deze harmonie van de hemelse sferen in werken van o.a. Monteverdi, Von Bingen, Sweelinck en Clarke. Hemels repertoire en een bijzondere ervaring! Op het SNAAR festival kon men zich verder laten inspireren door o.a. het Nederlands Kamerkoor, Clean Pete, Merel Vercammen, Wilfried de Jong en Pyranello.
(Foto: Wouter Doeven)

Voices & Strings

Programma maart 2022

Een concert met een unieke combinatie tussen koor en cello! De USCantorij zong in samenwerking met celliste en performer Doris Hochscheid muziek over verlies, afscheid en geborgenheid in werken van onder andere Gjeilo, Nystedt en Tavener. We traden buiten onze gebaande paden door het programma te ondersteunen met beweging, licht en mise-en-scène.

Voices and strings is uitgevoerd op 24, 25 en 27 maart 2022 in respectievelijk Tivoli Vredenburg (UUnited Muziekfestival), de Zuiderkerk (Amsterdam) en de Nicolaïkerk (Utrecht).

No man is an island

Programma november/december 2021

No man is an Island: een pleidooi voor saamhorigheid. Een krachtig programma waarin zowel klanken van verlatenheid als het belang van samenzijn naar voren kwamen. Met sterk repertoire van Brahms, liederen uit Baltische staten geïnspireerd op volksmuziek en verstilde liederen van onder andere Janáček en Lang. Alles met de overkoepelende boodschap: we kunnen het niet alleen, we hebben elkaar nodig! Het titelstuk 'No man is an island' van de Finse componist Ulf Långbacka bracht dit thema krachtig naar voren met verrassende klanken en spannende ritmes.

In verband met vrees voor de aankomende lockdown hebben we dit programma vervroegd en een extra keer uitgevoerd. NPO Radio 1 maakte daar een reportage over! Beluister deze hier terug (Fragment: 0:11:00 tot 0:14:42). 

No man is an island is uitgevoerd op 26 november en 4 december 2021 in de Nicolaïkerk (Utrecht).

Klik hier voor de opnames!

Ga voor meer projecten naar deze pagina.