Welkom bij de Utrechtse Studenten Cantorij


Op 1 maart zingen wij 'WARUM?' Met werken van onder anderen Brahms, Pärt en C. Schumann nodigen we je uit tot bezinning. Klik hieronder voor meer informatie, en kom luisteren naar dit nieuwe programma met een donker randje!

Tenoren gezocht! 5 maart open repetitie

Voor ons aankomende project zoeken wij nog enkele tenoren! Hiervoor houden we tijdens de eerste repetitie op dinsdag 5 maart een open repetitie. Kom vrijblijvend ervaren of de USCantorij iets voor jou is! We zullen een vrolijk programma zingen ter gelegenheid van ons 60 jarig lustrum, met een wereldpremière speciaal voor ons geschreven, en Tsjechische muziek van Dvorak en Janacek.
De open repetitie duurt van 20:30-23:00, en is in Parnassos Cultuurcentrum (lokaal 024).
Belangrijke data voor het project zijn de concerten op 14 en 16 juni, en repetitiedagen op 7 april en 24-26 mei.

Stuur een mailtje naar secretaris@uscantorij.nl als je interesse hebt, en ga naar deze pagina voor meer informatie over meezingen. Hopelijk tot dinsdag! (Kun je niet aankomende dinsdag maar heb je wel interesse? Mail dan vooral alsnog!)

Over ons

De Utrechtse Studenten Cantorij is hét studentenkamerkoor van Utrecht. Onder leiding van Fokko Oldenhuis zetten zo'n dertig jonge zangers op hoog niveau drie keer per jaar een project neer. Het repertoire van de USCantorij is kleurrijk en divers en omvat muziek in verschillende stijlen uit bijna alle periodes. De USCantorij voert regelmatig nieuwe composities uit en zingt veel moderne klassieke muziek. Het koor vormt daarbij een hechte en gezellige groep!

Regelmatig op de hoogte blijven? Kijk dan eens op onze sociale media kanalen onderaan deze pagina, of meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Vorige projecten

Standing Naked

Programma december 2023

In december 2023 voerden we 'Standing Naked' uit. Bijzonder aan dit programma was dat er vijf wereldpremières plaatsvonden; gloednieuwe stukken die geschreven zijn door jonge, aanstormende componisten. Deze composities zijn elk op hun eigen manier een reactie op de moderne samenleving.

Hiertegenover stonden madrigalen van Straesser (1993), waaronder ‘What have I to fear?’ en ‘Standing Naked’. Deze werken, met dagboekteksten van Dag Hammarskjöld, gaan over jezelf blootgeven en moed; eigenschappen die we ook aan de jonge componisten kunnen toeschrijven. Diepenbrock en Andriessen laten met hun lichte klanken en virtuositeit een kant zien van de Nederlandse muziektraditie die we niet eerder tegenkwamen, en samen met Sweelincks charmante psalm 150 vormden zij een uitstekend voorbeeld voor de aanstormende componisten.

Al met al zorgde de samenkomst van jong en oud, van vernieuwing en traditie, kwetsbaarheid en durf voor een rijkgevuld programma!

Standing Naked is uitgevoerd op 15 en 17 december 2023 in respectievelijk de Pieterskerk (Utrecht) en de Dominicuskerk (Amsterdam).

Klik hier voor de opnames!

Poster door Sem Hak

Opera 'Doctor Atomic'

In juli 2023 speelde de USCantorij in de opera Doctor Atomic, een project ter ere van het 200-jarig bestaan van het Utrechtsch Studenten Concert. Dit voerden we op in de Werkspoorkathedraal in Utrecht o.l.v. Bas Pollard. Naast een groot aantal professionele solisten en het prachtige orkestspel van het USConcert, vormde de Cantorij het gehele ensemble van de opera. De opera was een groot succes, en kreeg prachtige recensies!

De opera speelt zich af aan het begin van een opwindend en angstaanjagend tijdperk. Lukt het de Verenigde Staten in 1945 om éérder dan Duitsland een atoombom te ontwikkelen? Dit project, dat de geschiedenis in is gegaan als het Manhattan Project, wordt in de opera beschreven vanuit de sleutelfiguren van de geschiedenis. Zo neemt men een kijkje in de onstuimige emoties en belevenissen van de briljante natuurkundige Robert Oppenheimer, die het meesterbrein was achter de operatie. John Adams’ meeslepende muziek zorgt ervoor dat de luisteraar helemaal opgaat in deze gebeurtenissen die de wereld zoals we die nu kennen hebben gevormd.

De concerten vonden plaats op 13, 15, 17, 19, 21, 23 en 25 juli 2023. Kom alles te weten over de opera op www.doctoratomic.nl en bestel de opname!

 

What is our life?

Programma februari 2023

What is our life?, een programma dat misschien wel zijn eigen titel kan beantwoorden. In What is our life? werd een spannende verbinding aangegaan tussen het heden en het verleden. Oude Engelse madrigalen werden naast moderne werken van o.a. Lang, Knight en Dirriwachter geplaatst, maar één ding hebben ze gemeen: ze bevatten passievolle thema’s, zoals liefde en vergankelijkheid, die nooit zullen vergaan.

Zo gebruikte de hedendaagse componist Wim Dirriwachter dezelfde poëtische teksten die de Engelse componisten Gibbons, Byrd en Weelkes eeuwen geleden gebruikten. David Lang’s Again heeft zowel een meditatief als warm karakter, en met motetten van Hubert Parry wordt de eeuwigheid van de mens gevierd. De heldere klanken en poëtische teksten vol van extase en devotie, inspiratie en bezinning zorgden samen met intermezzo's van Vincent Martig op klarinet voor een prachtig concert.

What is our life? is uitgevoerd op 26 februari 2023 in de Geertekerk (Utrecht).
Met dank aan het U-fonds.

Klik hier voor de opnames!

Poster door Sem Hak

Ga voor meer projecten naar deze pagina.