Welkom bij de Utrechtse Studenten Cantorij


Over ons

De Utrechtse Studenten Cantorij is hét studentenkamerkoor van Utrecht. Onder leiding van Fokko Oldenhuis zetten zo'n dertig jonge zangers op hoog niveau drie keer per jaar een project neer. Het repertoire van de USCantorij is kleurrijk en divers en omvat muziek in verschillende stijlen uit bijna alle periodes. De USCantorij voert regelmatig nieuwe composities uit en zingt veel moderne klassieke muziek. Het koor vormt daarbij een hechte en gezellige groep!

Regelmatig op de hoogte blijven? Kijk dan eens op onze sociale media kanalen onderaan deze pagina, of meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Lustrumtournee naar Tsjechië!

Dit jaar bestaat de USCantorij maar liefst 60 jaar! Dit willen we vieren met een feestelijke lustrumtournee naar Tsjechië. Help mee deze tournee mogelijk te maken, en adopteer een Cantorijn voor toffe tegenprestaties! Klik hieronder voor meer informatie.

Nieuws

17 maart zongen we in de TV-uitzending van Podium Klassiek! Kijk de uitzending hier terug.


2024 is voor ons een feestelijk lustrumjaar: we bestaan maar liefst 60 jaar! Dat vieren we met bijzondere concerten, maandelijkse activiteiten, en een zomertournee! Volg ons via de nieuwsbrief of social media voor updates.


De opnames van ons concert 'Standing Naked' (december 2023) zijn nu zien op ons YouTube kanaal!

 

Vorige projecten

WARUM?

Programma maart 2024

Al eeuwen buigen kunstenaars, wetenschappers en componisten zich over de prangende vragen van het leven. Zo ook in dit programma, waarin Brahms met zijn 'Warum ist das licht gegeben?' over het levenslicht reflecteert, een enerverend werk dat misschien wel zijn eigen vraag kan beantwoorden. In 'Wie liegt die Stadt so wüst' onderzoekt Mauersberger de verwoestende kant van de mens. Een prachtig, melancholisch koorstuk waarvan het hoogtepunt wordt aangevoerd door een steeds feller wordend ‘warum?’. Daarentegen lijken Reger’s 'Nachtlied' en Clara Schumann’s 'Drei gemischte Chöre' de mens te willen troosten te midden van diens worsteling.
Samen met accordeonist Vincent van Amsterdam die het koor op betoverende wijze begeleidde in Pärt’s 'Salve Regina', werd het een prachtige avond met een donker randje.

WARUM? is uitgevoerd op 1 maart in de Geertekerk te Utrecht.

Poster door Sem Hak

Standing Naked

Programma december 2023

In december 2023 voerden we 'Standing Naked' uit. Bijzonder aan dit programma was dat er vijf wereldpremières plaatsvonden; gloednieuwe stukken die geschreven zijn door jonge, aanstormende componisten. Deze composities zijn elk op hun eigen manier een reactie op de moderne samenleving.

Hiertegenover stonden madrigalen van Straesser (1993), waaronder ‘What have I to fear?’ en ‘Standing Naked’. Deze werken, met dagboekteksten van Dag Hammarskjöld, gaan over jezelf blootgeven en moed; eigenschappen die we ook aan de jonge componisten kunnen toeschrijven. Diepenbrock en Andriessen laten met hun lichte klanken en virtuositeit een kant zien van de Nederlandse muziektraditie die we niet eerder tegenkwamen, en samen met Sweelincks charmante psalm 150 vormden zij een uitstekend voorbeeld voor de aanstormende componisten.

Al met al zorgde de samenkomst van jong en oud, van vernieuwing en traditie, kwetsbaarheid en durf voor een rijkgevuld programma!

Standing Naked is uitgevoerd op 15 en 17 december 2023 in respectievelijk de Pieterskerk (Utrecht) en de Dominicuskerk (Amsterdam).

Klik hier voor de opnames!

Poster door Sem Hak

Opera 'Doctor Atomic'

In juli 2023 speelde de USCantorij in de opera Doctor Atomic, een project ter ere van het 200-jarig bestaan van het Utrechtsch Studenten Concert. Dit voerden we op in de Werkspoorkathedraal in Utrecht o.l.v. Bas Pollard. Naast een groot aantal professionele solisten en het prachtige orkestspel van het USConcert, vormde de Cantorij het gehele ensemble van de opera. De opera was een groot succes, en kreeg prachtige recensies!

De opera speelt zich af aan het begin van een opwindend en angstaanjagend tijdperk. Lukt het de Verenigde Staten in 1945 om éérder dan Duitsland een atoombom te ontwikkelen? Dit project, dat de geschiedenis in is gegaan als het Manhattan Project, wordt in de opera beschreven vanuit de sleutelfiguren van de geschiedenis. Zo neemt men een kijkje in de onstuimige emoties en belevenissen van de briljante natuurkundige Robert Oppenheimer, die het meesterbrein was achter de operatie. John Adams’ meeslepende muziek zorgt ervoor dat de luisteraar helemaal opgaat in deze gebeurtenissen die de wereld zoals we die nu kennen hebben gevormd.

De concerten vonden plaats op 13, 15, 17, 19, 21, 23 en 25 juli 2023. Kom alles te weten over de opera op www.doctoratomic.nl en bestel de opname!

 

Ga voor meer projecten naar deze pagina.