Open repetities: 8 en 15 januari 2019!

De USCantorij zoekt zangers!

Vind jij het leuk om in een hecht en ambitieus koor te zingen? Dan is hét studentenkamerkoor van Utrecht iets voor jou. Kom langs op de open repetities en zing mee! De open repetities zijn er speciaal om je vrijblijvend kennis te laten maken met de USCantorij. Je hoeft daarom nog geen auditie te doen, maar pas als je na de open repetities besluit om lid te worden van de USCantorij. Klik hier voor meer informatie over lid worden en audities. We zoeken zangers in alle stemgroepen, dus iedereen is welkom.

2019: Lustrumjaar

In 2019 bestaat de USCantorij 55 jaar en dat vieren we groots! Op dinsdag 8 januari wordt de feestagenda bekend gemaakt in Parnassos Cultuurcentrum. Bereid je voor op een jaar vol muziek, activiteiten, gezelligheid en een tournee naar het buitenland!

Waar en wanneer?

  • Dinsdag 8 januari 2019 - 20:30 uur
  • Dinsdag 15 januari 2019 - 20:30 uur
  • Locatie: Parnassos Cultuurcentrum (Kruisstraat 201, Utrecht)

Wij zijn klaar voor de feestdagen, fijne kerst en tot in 2019!

Wieg en Dans - Hällülaul ja Tantsulaul!

Programma

Dit najaar hult de USCantorij zich in Noordelijke sferen met het thema Wieg en dans, ofwel: Hällülaul ja tantsulaul! Op 15 en 16 december brengen we een programma vol Scandinavische en Baltische muziek van o.a. Tormis, Mäntyjärvi en Saar, met als klassieke tegenhanger de Missa in Es van Rheinberger.

Daarnaast hebben we de eer om samen met het DoelenEnsemble de opera Beeldenstorm van Peter-Jan Wagemans uit te voeren. Op 4 december zal dit actuele drama, gebaseerd op de beeldenstorm die 450 jaar geleden over Europa raasde, te horen zijn in de Doelen in Rotterdam.

Schnittke: Concert voor Koor (i.s.m. Hollands Vocaal Ensemble)

 

Programma

De Utrechtse Studenten Cantorij sluit dit seizoen af met het Concert voor Koor van Alfred Schnittke (1934-1998), in een unieke samenwerking met het Hollands Vocaal Ensemble

Het zestienstemmige (!) Concert voor Koor is een groots werk, dat niet zou misstaan als soundtrack van een episch drama. Het ene moment klinkt er een mooi koraal, het volgende moment barst het koor los in gecompliceerde loopjes en is het moeilijk om de verschillende stemmen te onderscheiden. Het studentenkamerkoor en het Hollands Vocaal Ensemble staan voor het eerst samen op het podium om zo het Concert voor Koor écht tot zijn recht te laten komen. Voor de pauze zingen de twee koren gezamenlijk én apart werken van Tsjajkovski, Tanejev en Gretsjaninov.

Time-Out

 

Programma

In het voorjaarsprogramma Time-Out speelt Utrechtse Studenten Cantorij een spel met de tijd. In drie concerten laten we de luisteraar de tijd op verschillende manieren herbeleven, in een verfrissende combinatie van oudere en nieuwere werken.

Zo verdwijnt in het holy-minimalism-stuk ‘Virgencita’ van Arvo Pärt het gevoel van tijd naar de achtergrond, terwijl in het zestiende-eeuwse gedicht uit het Madrigaal van Peteris Vasks alles met de tijd vervliegt, behalve de gekwetste trots van een bedrogen minnaar: die blijft eeuwig branden. Ton de Leeuw gebruikt in ‘A cette heure du jour’ een gedeelte uit een oud-Soemerisch handschrift waarin een krijger in één bepalend moment het voornemen opvat om voor zijn geliefde zijn hart te openen en haar zijn liefde te tonen. Daarnaast mogen de tijdloze psalmen van  Jan Pieterszoon Sweelinck natuurlijk niet ontbreken.

Ook werd speciaal voor het programma Time-Out een opdrachtcompositie geschreven door componist Douwe Eisenga:  ‘D'un nombre infini’. Eisenga baseerde de tekst van zijn stuk op de duizend jaar oude poëtische teksten van de Arabische geleerde Omar Ibn Ibrahim El Khayyam en laat in zijn compositie zien dat muziek, getallen en religie al millennia lang onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Bijzonder in dit programma is het samenspel met de viool in het 'Ave Maria' van Knut Nystedt. De prachtige vioolpartij in dit stuk wordt vertolkt door onze eigen USCantorij-sopraan Marijke Mulder, die onlangs haar Masterstudie viool afsloot aan het Utrechts Conservatorium. 

 

I've Heard an Organ Talk

 

Programma

In het najaar van 2017 verkennen we de samenklank met een wel heel bijzonder instrument: het orgel. De programmatitel I’ve heard an organ talk is ontleend aan een beroemd gedicht van Emily Dickinson, waarin ze de diepe indruk omschrijft die het orgelspel in een van de monumentale kerken in Boston of Philadelphia op haar maakt:

I've heard an Organ talk, sometimes
In a Cathedral Aisle,
And understood no word it said -
Yet held my breath, the while -
And risen up - and gone away,
A more Berdardine Girl-
Yet - know not what was done to me
In that old Chapel Aisle.

Emily Dickinson

Deze ervaring is het uitgangspunt voor dit programma: grootse muziek voor koor en orgel uit de Anglicaanse traditie van Howells, Finzi en Britten wordt gecombineerd met composities van Rudolf Escher en Robert Heppener op teksten van Emily Dickinson. De jonge componiste Bianca Bongers schrijft speciaal voor de USCantorij een compositie die aansluit op dit programma.

 

 

Festival Sounds of Music Groningen

 

Op vrijdag 10 november staan we nogmaals op het podium samen met Cappella Amsterdam en Bang on a Can All Stars met het indrukwekkende werk van Amerikaans componiste Julia Wolfe: Anthracite Fields. 

In het Sounds of Music festival in Groningen staat dit jaar nieuwe muziek uit de Verenigde Staten en uit Nederland centraal. Anthracite Fields neemt een bijzondere plek in in het programma. Het imposante stuk kan gezien kan worden als ode aan de teloorgang van de mijnwerkersindustrie in Pennsylvania en wordt uitgevoerd in combinatie met prachtige visuals van filmmaker en ontwerper Jeff Sugg. 

Klik hier voor de volledige documentaire over Anthracite Fields op YouTube. 

Kaartverkoop via deze link

 

Cantalunya! Tournee naar Catalonië

In augustus 2017 reisden wij met het programma "A Capella in your Face!" af naar het warme en aangename Catalonië. We hebben daar concerten gegeven in Sant Magí de Brufaganya, Vilafranca del Penedes, Sitges en niet te vergeten: de Sagrada Familia in Barcelona!

We hebben enorm genoten van de mooie omgeving, het zingen voor, én met Catalonië, en de hartelijke ontvangst die we overal kregen. Daarom willen we iedereen die een Cantorijn geadopteerd heeft om deze tournee mogelijk te maken ontzettend bedanken!

De tournee werd mede mogelijk gemaakt door het U-fonds en het Ans & Hans Wouters-Hellebrekers Fonds

Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht (i.s.m. Harriet Krijgh en Boris Brovtsyn)

Op donderdag 29 juni om 21:30 is de Utrechtse Studenten Cantorij te horen in de Domkerk te Utrecht op het slotconcert van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht (IKFU), ter afsluiting van de Kerkenmarathon.

We zingen hier het werk Plainscapes van Pēteris Vasks voor koor, viool en cello met Boris Brovtsyn op viool en Harriet Krijgh op cello. Ook voeren we het prachtige Raua Needmine / Curse Upon Iron van Veljo Tormis uit.

De rest van het programma bestaat uit Fratres van Arvo Pärt voor strijkkwartet en de Chaconne van Bach voor soloviool.

Kaarten beschikbaar via deze link.

Koorbiënnale (i.s.m. Cappella Amsterdam en Bang on a Can All-Stars)

Wij hebben de eer om op zondag 2 juli de Nederlandse première van het werk Anthracite Fields van Julia Wolfe te mogen brengen in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Dit doen we in een uitzonderlijke samenwerking met Cappella Amsterdam en Bang on a Can All-Stars, onder leiding van Daniel Reuss.

 

Deze première vindt plaats in het kader van de 9e koorbiënnale, een vocaal festival dat tien dagen lang de mooiste internationale vocale topensembles presenteert en probeert de grenzen van de koormuziek van dit moment te verkennen.

 

Antrhacite Fields is een aangrijpend werk over de teloorgang van de mijnindustrie in Pennsylvania, die daar ooit een zeer belangrijke plek in de maatschappij innam. De combinatie van intense koorklanken, de krachtige bijdrage van de Bang on a Can All-Stars en de vertoning van beelden van de failliete mijnindustrie maken de compositie tot een indrukwekkend geheel. In 2015 won het werk de Pulitzer Prize.

 

Aanvang is om 15:00 (inleiding met Neil Wallace en Julia Wolfe van 14:00-14:30) en kaarten zijn beschikbaar via deze link.

Mendelssohn in de Geertekerk

Een registratie van ons optreden in de Geertekerk op 1 april.
Felix Mendelssohn - Warum toben die Heiden

USCantorij in de Spiegelzaal

Op zondag 26 maart was de USCantorij te gast bij het programma Spiegelzaal, live vanuit het Concertgebouw in Amsterdam, om een voorproefje te geven van Ein Deutsches Requiem van Brahms.

 

Terugluisteren van de uitzending kan hier: http://www.radio4.nl/spiegelzaal/uitzending/410556